Sommeren er på vej ☼
- Charlotte Mølgaard
- 23. apr. 2024
- 6 min læsning
Hej igen 😊
Sidst nævnte jeg jo at jeg ville fortælle lidt om udendørsmaling denne gang, så det tænker jeg bare at jeg gør.
Udendørsmaling er et ret stort emne, for butikkerne er fyldt med utroligt mange produkter, som umiddelbart kan det samme, men alligevel ikke nødvendigvis har samme slutresultat. Dog jeg vil prøve at holde det så kort og faktuelt som muligt.
Husk også i den sammenhæng at jeg jo ikke ligefrem er nogen ekspert, jeg har bare en, for mig naturlig, interesse i at vide så meget som muligt om de produkter vi arbejder med, men tag endelig fat i din maler eller de venlige ekspedienter i din malerbutik for yderligere hjælp.
Til at starte med er den allerstørste forskel på indendørs- og udendørsmaling at produkter der er lavet til at kunne bruges udenfor, netop er lavet til dét. Altså de er skabt sådan at de kan holde til vind og vejr og derved beskytte den overflade de er påført.
Desuden er de fleste udendørsprodukter tilsat et eller flere elementer til at yde endnu bedre beskyttelse, f.eks. mod svamp.
Husk før opstart af et hvilket som helst maleprojekt ude, at den overflade der ønskes behandlet, skal være helt ren og tør, ellers vil der med stor sandsynlighed komme afskalling ret hurtigt. Det vil sige at gammelt løs maling, puds eller lignende skal renses væk og hvis der evt. mangler puds på facaden, bør den repareres og få lov at gennemtørre, inden malerarbejdet påbegyndes.
Det kan simpelthen ikke understreges nok hvor vigtigt dette er for et godt langtidsholdbart resultat. Det er så ærgeligt at have brugt mange penge på at købe dyre produkter og smadret sig selv, for så at se det skalle af allerede efter et år eller 2.
Dette gælder selvfølgelig også når du betaler en professionel for at gøre det i stedet for, vær opmærksom på om overfladen er renset ordenligt af inden malerarbejdet påbegyndes.
Nå lad os komme til sagen:
Produkter til træ:
Træbeskyttelse:
Træbeskyttelse er en behandling du giver dit træværk for at få det til at holde længere.
Hvis ikke du beskytter råt træ, vil vejret nemlig med tiden gøre det af med det, det suger fugt som kan få det til at rådne, eller det tørrer ud og bliver porøst. Ved at behandle det rå træ med en form for træbeskyttelse lukker du overfladen af så den ikke suger vand så godt og heller ikke risikerer at tørre ud så hurtigt. Desuden er de fleste træbeskyttelser tilsat en eller anden form for svampemiddel sådan at træet ikke rådner eller får svamp, hvis det alligevel får suget lidt vand til sig.
Træbeskyttelse fås i i alle mulige afskygninger (alt efter mærke og behov) dog med det til fælles at den enten er baseret på olie eller vand og derudover kommer i enten transparant eller hel- eller halvdækkende.
Om man vælger det ene over det andet er jo en smagssag, her på billedet er der brugt både hel og halvdækkende træbeskyttelse, og man kan tydeligt se, at ved den halvdækkende ligner og føles træet stadig som træ, mens træet der hvor der er anvendt heldækkende, helt har mistet træets struktur og nu fremstår glat:

De fleste vælger vandbaseret i dag, fordi det kan bruges ved både første behandling og oven på træ der allerede er behandlet tidligere, også selvom om det har været behandlet med oliebaseret træbeskyttelse før.
Her skal man dog lige huske at det ikke dur den anden vej altså terpentinbaseret ovenpå vandbaseret. Grunden til dette er at vandbaserede produkter oftest bruger akryl som bindemiddel og det ligger sig som en hinde oven på træet i stedet for at trænge ind, hvilket betyder at oliemalingen ikke har nogen mulighed for at trænge ind i træet og ”sætte sig fast”. I længden kan det betyde at oliemalingen hurtigt ender med at skalle af.
Hvis man af en eller anden grund helst vil have oliebaseret træbeskyttelse på sit træværk der allerede er behandlet med et vandbaseret produkt, er man desværre nødt til at slibe helt ind til det rå træ, for at være sikker på at det hæfter ordentligt fast.
Til gengæld holder den oliebaserede træbeskyttelse oftest i længere tid, plejer træet bedre og er især god til ”slidt træ” da olien trænger dybt ind og giver træet noget smidighed tilbage.
Fra gammel tid har man brugt linolie som træbeskyttelse og der er mange der er begyndt at bruge det igen. Det er ikke helt uden grund, for linolie er noget af det allerbedste til at pleje og beskytte træ. I ”almindelig” træbeskyttelse vil der også ofte være tilsat linolie, men man kan sagtens bruge det som det er. Vær dog opmærksom på at klude og pensler med linolie kan selvantænde og det er derfor vigtigt at være opmærksom på hvad du gør med dem når du er færdig med at bruge dem..
Træolie:
Man kan også bare "nøjes" med at behandle træet med træolie, det plejer træet og fremhæver strukturen, men tilfører ikke nødvendigvis nogen farve.
Dog kan man, hvis man har specielle træsorter man gerne vil have behandlet, vælge en olie som har en smule fave i der passer til træsorten, farven er her med til at fremhæve træets egen dybe farve.
Mange olier er også tilført svampemiddel.
I dag fås træolie både som traditionel oliebaseret, men også som vandbaseret, der er dog ikke den store forskel på om der vælges den ene over den anden her for træet skal altid slibes godt inden påføring af olie. Holdbarheden er også tilsvarende hinanden.
For de fleste træbeskyttelser/olier gælder som tommelfingerregel at jo mere gennemsigtigt produktet er, jo oftere skal træet genbehandles og omvendt at jo mørkere farven er jo længere tid holder det, det er simpelthen fordi solens stråler lettere kan trænge ind i træet og skade det, når det er behandlet med transparante produkter.

Produkter til facade:
Facademaling:
Facademaling har mange navne, alt efter de egenskaber der efterspørges.
De fleste facademalinger er dog universelle på den måde at de kan bruges på næsten alle rene overflader, så de både kan anvendes på f.eks. puds og sten. Som med indendørs maling er der dog også ved facademaling forskel på den overflade du ønsker at opnå til sidst, f.eks. om du vil have facaden glat eller ru, mat eller blank.
Facademalinger er diffusionsåbne, dvs. at de stadig lader facaden ånde. Det er ret vigtigt at facaden kan det, for ellers kan der hurtigt risikeres at opstå problemer med råd og svamp, fordi fugt ikke kan ud trænge igennem overfladen (forstil dig at muren er pakket ind i en plasticpose). Så jo mere diffusionsåben en facademaling er jo bedre.
Facademalinger baseret på silikat er nogle af de mest diffusionsåbne, men udviklingen har sørget for at at uanset om du vælger en facademaling baseret på silikat, silikone, akryl eller et hvilket som helst andet bindemiddel, så kan du være sikker på at den er diffusionsåben nok til at muren kan "ånde" så vælg den der giver mening i forhold til ønskede egenskaber..
Som med træbeskyttelse, fås facademaling også både som vandbaseret og oliebaseret, men hvor oliebaseret træbeskyttelse oftest skal fortyndes med terpentin, og det er også terpentin der bruges til at rengøre pensler og ruller bagefter, så er oliebaseret facademaling oftest (men dog ikke altid) vandfortyndbar og det er derfor også nok at rense værktøjet i vand efterfølgende.
Noget andet de har tilfælles, er at facademalingen ofte også er tilsat forskellige midler som f.eks. kan hjælpe med at holde facaden ren og pæn længere eller gøre den vandtæt.

Sokkelmaling:
Man kan godt købe maling som hedder sokkelmaling, men oftest der ikke rigtig forskel på om du bruger en decideret sokkelmaling eller du bare vælger at bruge facademaling. Dog skal du være opmærksom på at malingen, uanset hvad, skal kunne holde til at blive udsat for lidt af hvert da soklen som oftest er den del af facaden der bliver udsat for mest, både i forhold til slid og vandpåvirkning..
Egnede udendørsfarver?
De fleste typer af udendørsmaling (både til træ og facade) kan tones i nærmest alle regnbuens farver, men det er ofte værd at være opmærksom på at der kan være regler for farvevalg der hvor du bor. Da de fleste heller ikke har lyst til at skulle male alt for ofte, kan det også være en god ide at ikke bruge alt for skarpe farver. Men når det er sagt, så kan man jo alligevel altid bare male det over igen hvis man bliver træt af at se på det og farvede facader er da som regel mere interessante end hvis alle bare er grå og hvide.

Jeg har prøvet at holde det så kort og faktuelt som muligt, men kan godt se at det alligevel endte med at bliv en halvlang smøre, jeg håber dog virkelig at du har fået noget ud af det og at jeg ikke har spildt din tid unødigt.
Til sidst vil jeg lige tilføje at der selvfølgelig, ud over alt det ovenstående, kan være stor forskel på kvalitet (og pris), så vælg dine produkter med omhu, det skulle gerne kunne holde længe.
Nu sluttede jeg jo med et lille afsnit om farver og jeg tænker at fortsætte med at lave et afsnit om farver i hjemmet næste gang, så det ikke bliver så tungt hver gang.
Tak fordi du læste med :)
Comments